tisdag 25 mars 2008

Våffeldag!

Äntligen våffeldagen eller Vår Frudagen som den egentligen heter. Jag tycker våfflor är så smarrigt men jag äter dem inte så ofta, inte hemma i allfall. När vi är i Sälen brukar vi stanna till på Gammelgården och ta oss en våffla. De har de godaste våfflorna, höga och frasiga. Receptet är hemligt, jag har frågat.

Vi gör numera alltid vår våffelsmet själva. Av någon korkad anledning har jag alltid köpt pulver-smet men gjort pannkanssmet...varför?
Ingen aaaning. När vi insåg att det varlika enkelt som pannkakssmet slutade vi köpa pulvret.


Våffelsmet med ägg:
2 ägg
1 hg smält margarin
4 dl mjölk
4,5 dl mjöl
2 msk socker
2 tsk bakpulver
Blanda först bakpulver och mjöl. Vispa sedan samman allt och låt stå cirka 30 minuter innan gräddning.

Våffelsmet utan ägg:
4 dl grädde
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 gram smält smör
2 dl kallt vatten eller mineralvatten
1/4 tsk salt

Rör ut bakpulver och salt i mjölet och mjölet i vattnet. Vispa grädden hårt och vänd ner mjöl och vattenblandningen samt svalnat smält smör. Spara lite av smöret att smörja järnet med första gångerna. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången. Grädda 2-3 minuter. Lägg upp våfflorna på galler för sig eller servera dem helst direkt.

Maken och jag äter "middags-våfflorna" med rom, gräddfil och hackad rödlök, så jättegott. En annan variant är med grönmögelost och svarta oliver. Vill man spexa till det kan man stoppa spenat och lite ost i smeten och steka, blir också gott.

Efterrättsvåfflan ska självklart ha god sylt och vispad grädde. Allra bästa våfflan är den med hjortronssylt.


1 kommentar:

Anonym sa...

Prova med kardemumma och vaniljsocker i efterrättsvåfflorna, jättegott!