Vi gör numera alltid vår våffelsmet själva. Av någon korkad anledning har jag alltid köpt pulver-smet men gjort pannkanssmet...varför?
Ingen aaaning. När vi insåg att det varlika enkelt som pannkakssmet slutade vi köpa pulvret.
Våffelsmet med ägg:
2 ägg
1 hg smält margarin
4 dl mjölk
4,5 dl mjöl
2 msk socker
2 tsk bakpulver
Blanda först bakpulver och mjöl. Vispa sedan samman allt och låt stå cirka 30 minuter innan gräddning.
Våffelsmet utan ägg:
4 dl grädde
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 gram smält smör
2 dl kallt vatten eller mineralvatten
1/4 tsk salt
Rör ut bakpulver och salt i mjölet och mjölet i vattnet. Vispa grädden hårt och vänd ner mjöl och vattenblandningen samt svalnat smält smör. Spara lite av smöret att smörja järnet med första gångerna. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången. Grädda 2-3 minuter. Lägg upp våfflorna på galler för sig eller servera dem helst direkt.
Maken och jag äter "middags-våfflorna" med rom, gräddfil och hackad rödlök, så jättegott. En annan variant är med grönmögelost och svarta oliver. Vill man spexa till det kan man stoppa spenat och lite ost i smeten och steka, blir också gott.
Efterrättsvåfflan ska självklart ha god sylt och vispad grädde. Allra bästa våfflan är den med hjortronssylt.

1 kommentar:
Prova med kardemumma och vaniljsocker i efterrättsvåfflorna, jättegott!
Skicka en kommentar