måndag 2 februari 2009

Vi, de drunknade - Carsten Jensen

En mäktig tegelsten som kan avskräcka vem som helst. I vår bokcirkel läser vi bara pocket och dessutom har vi kraven att pocketen inte får vara för tjock eller ha för små bokstäver. Den här pocketen är 700 sidor thock och har ganska liten text. Men så ska man minnas att den låg på DN:s bok-lista i flera veckor så den måste bara vara bra. Vi läste en annan från listan, En halv gul sol, som också var bra.

Så till boken; Vilken historia, så underbar! Historien om en stad genom deras seglande sjömän, deras barn och de kvarlämnade kvinnorna. Berättelsen sträcker sig från 1850-talet fram till andra världskriget. man följer det hårda livet till sjöss och det lika hårda livet i land för barnen i skolan, för kvinnorna som lämnats i ovisshet.
Bra skrivet, intressant vinkling där staden är rösten i biken även om man också är nere på individnivå. Jag förstår att boken blir uppmärksammad, översatt till flera språk och har legat veckovis på DN:s topplista. Jag blir inte förvånad om denna på något sätt blir film.

Ja, boken är en tjockis men efter 100 sidor kommer du att vara fast!

Carsten Jensen
Staden Marstal, som boken handlar om

1 kommentar:

Eldstickan sa...

Å en bokklubb det längta jag efter. jag har också läst en halv gul sol, den var superbra!