torsdag 11 december 2008

Söka jobb tips

  • Skaffa en RSS läsare, Google reader, gratis och enkel att använda. Lägg upp feeds från platsbanken, monster, andra ställen som kan leverera i feeds. På detta sätt är du först på att se när det kommer något nytt.

  • Kontakta alla dina kontakter i det berömda nätverket. Ring helt enkelt och kolla läget; behöver de någon hjälp behöver deras vänner hjälp, deras vänners vänner.... Snacka med alla, fotbollstränaren till barnen, dagismammor/pappor, gamla chefer... nysta, fiska, lyssna.

  • Fila på CV:t det ger enormt mycket. Jag har mitt CV i Google docs och kan snabbt göra en pdf av det och skicka vidare eller publicera det för någon att titta på det live. Glöm inte dina privata åtaganden eller projekt, ordförandeskap i föreningar, småkurser med mera. Håll CV:t aktuellt man vet aldrig vad som händer!

  • Det är marigt att få till ett bra personligt brev. Jag har en standard inledning, sen kommer en passage som jag anpassar beroende på vad det är för tjänst. Jag föröker vinkla min kompetens för att matcha deras önskemål och krav. Sen har jag en allmän skrivning om hur jag är som person. Därefter "Min förhoppning är att ni finner mig och mitt CV intressant och jag ser fram mot ett möte med er." och mitt namn. Detta är lite mer än en halv A4.

  • Håll reda på platsannonser och ansökningar. Jag tar alltid en kopia på platsannonsen och gör ett dokument av det (även detta i Google docs) klipp och klistra texten bara. Platsannonsen namnger jag "Företagsnamnet platsannons" och ansökan heter "Företagsnamn ansökan". Båda de här dokumenten är bra att ha om du blir kallad på intervju då kan du se vad tjänsten handlade om och hur du svarade.

  • Jag kör enkla stilen. Ingen bild på mig, inget direkt om mina intressen, inget vackert brevpapper eller krusiduller i brevmallen. Bara plain straight up me.

  • Och just det; sök tjänster som du har kompetens för då har du större chans att bli utplockat.

  • Referenser. Uppge referenser som kan berätta om hur du är på jobbet och gärna ett jobb som är relaterat till det du söker. Personer som kan berätta om din stresstålighet, laganda, hur du hanterar motgångar etc. Ring din referens och berätta vad det är för jobb du sökt och vad ni pratat om på anställningsintervjun så att referensen kan få en känsla för jobbet.

  • Så vad har jag för track reckord, alltså kommer jag till intervju?
    Yes! Det gör jag. För ett år sedan gick jag på fyra intervjuer och två av dem gick jag vidare till intervju två. Denna höst har jag varit på tre intervjuer. Jag har sökt 8 jobb denna höst. Jag tycker det är riktigt bra. Övning ger färdighet.

5 kommentarer:

Chrissan sa...

Ja visst ger övning färdighet.
har sökt typ 30 jobb sen juni i år som jag h-a-r kompetens för.
Resultatet: 6 intervjuer.
har fått 5 st "nej-tack", väntar nu på besked från intervju nr 6....

Ulrica sa...

ja, se spelar det säkert roll vilken branch man rör sig i, hur man "klickar" med de man träffar...osv osv. Lycka Till med jobbsökeriet.

moi sa...

Du verkar flitig och seriös! Jag önskar dig verkligen all lycka! =)

moi sa...

Det verkar som att du har en liten umärkelse att hämta i min blogg =)

Pernilla sa...

Ja, det har mycket med bransch att göra tror jag. PUst. Lycka till ni båda!